Trondheim

Trondheim on Norjan kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Norjan länsirannikolla Etelä-Trondelagin läänissä. Asukkaita kaupungissa on lähes 180 000, joista koulujen lukukausien aikaan jopa 30 000 on opiskelijoita. Trondheim tunnetaankin yhtenä Norjan tärkeimmistä opiskelijakaupungeista.

Trondheimin kaupungin juuret ulottuvat kauas viikinkiajalle. Virallinen kaupunki se on ollut vuodesta 997 lähtien ja pian sen jälkeen siitä tuli Norjan ensimmäinen pääkaupunki. Alun perin Trondheim tunnettiin kauppapaikkaa tarkoittavalla Kaupangen- nimellä ja myöhemmin kaupungin nimi oli Nidaros. Nykyisen Trondheim- nimensä se sai myöhäiskeskiajalla. Sijaintinsa vuoksi Trondheim on ollut tärkeä kauppapaikka jo tuhansien vuosien ajan, sillä sinne pääsee vaivatta meriteitse. Tämä selittää kaupungin merkittävyyden viikinkiajallakin.

Trondheim koostui alun perin puurakennuksista, mutta kaupungissa on sen pitkän historian aikana riehunut lukuisia tuhoisia tulipaloja. 1680- luvun palon jälkeen kaupunki jouduttiin rakentamaan lähes kokonaan uudelleen, jolloin sen keskiaikaistyylinen rakenne muuttui paikoin hyvinkin barokkityyliseksi.

Pitkän historiansa ansiosta Trondheimissa on runsaasti merkittäviä nähtävyyksiä. Tunnetuimpiin historiallisiin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa 1000- luvulta peräisin oleva Nidarosin kivinen tuomiokirkko, joka tunnettiin keskiajalla erittäin merkittävänä pyhiinvaelluskohteena. Kirkko on toiminut myös kuninkaallisten kruunajaiskirkkona. Muita tärkeitä historiallisia nähtävyyksiä ovat muun muassa Nidelva- joen rantaa reunustava vanhakaupunki, jossa on edelleen vanhoja puurakennuksia sekä keskustan läheisyydessä sijaitseva 1600- luvun lopulla rakennettu Kristianstenin linnoitus. Trondheimissa vieraillessa kannattaa käydä myös keskiaikaisessa Sverresborgin linnassa sekä Munkholmenin saaressa.