Tromssan aktiviteetit

June 28th, 2015

Tromssaa voisi kenties kuvailla aktiivimatkailijan paratiisiksi. Norjalaiset ovat ulkoilmaihmisiä ja mikäpä on ollessa kun mahdollisuuden ovat näin moninaiset.

Merellä

Matkaajan kannattaa tutustua myös mereltä käsin. Useammat yritykset tarjoavat mahdollisuutta osallistua opastetuille risteilyille, joissa kaupunkia ja sen takana olevia vuoria pääsee ihastelemaan. Toki uskaliaammat voivat myös etsiytyä valaiden tai delfiinien bongausmatkoille.

Vuorilla

Aktiivimatkailijan, ja miksei vähän mukavuudenhaluisemman matkailijankin kannattaa kivuta läheiselle tunturille, josta avautuu näkymä yli kaupungin, Helpoiten matkan taittaa käyttäen hissiä, Fjellheisenia, jolla nousu tunturiin taittuu helposti. Kondolihissillä matkustaminen antaa mahdollisuuden keskittyä kauniiseen maisemaan ilman suuria ponnisteluja. Tosin erityisesti kesällä voi myös seurata ylös vaelluspolkua, jonka taittamiseen menee reilu kolme tuntia. Ylhäällä tunturissa voi joko nauttia ravintolan antimista tai vaikka järjestää piknikin varvikossa.

Ravintoloissa

Tromssan ravintolatarjonta on yllättävän monipuolista. Valinnanvaraa on gastropubista japanilaiseen sushibaariin tai fine diningiin ja kaikkea siltä väliltä. Vaikka Tromssa on kaukana pohjoisessa, sen hintatason on hyvin samanlainen kuin pääkaupunki Oslossa, jonka sanotaan olevan yksi maailman kalleimmista kaupungeista. Sen vuoksi myös ravintolahinnat ovat korkeita ja erityisesti alkoholin hinta kannattaa aina tarkistaa listalta ennen tilaamista. Budjetilla matkustavan kannattaa suunnata aasialaisravintoloihin tai pizzerioihin.

Yössä

Vaikka monesti turistin yöt voivat venähtää paikallista viihde-elämää tutkaillessa, niin Tromssa tarjoaa matkailijalle toisenlaisenkin yöaktiviteetin. Kirkkaina pakkasöinä voi olla mahdollista päästä ihailemaan revontulia, jotka levittäytyvät öiselle taivaalle.

Matkalle Pohjois-Norjaan

Oli vuodenaika mikä tahansa, Norja on aina houkutteleva matkakohde. Omatoimimatkailija pystyy räätälöimään itselleen mieluisan loman, tai miksei luottaisi matkanjärjestäjien valmiiksi luomiin paketteihin. Lomavaihtoehtoja on useita, ja jokaiseen makuun löytyy varmasti itselle sopivin vaihtoehto.

Autolla

Omalla autolla matkaileva voi päättää reittinsä aivan alusta alkaen ja antaa loman aikataululle enemmän liikkumavaraa. Pohjois-Norjaan suunnatessa ajokilometrejä kertyy paljon, joten onkin hyvä pohtia sopiva reitti, jonka varrella on paljon nähtävää ja mahdollisia pysähdyspaikkoja. Eteläisestä Suomesta lähtiessä voi valita, suuntaako ylös Suomen halki vai aloittaako matkan risteillen ensiksi Ruotsiin.

Upeat mutkittelevat vuoristotiet houkuttelevat myös moottoripyöräilijöitä vuodesta toiseen. Toisaalta perinteisemmän pyöräilyn kannattajille löytyy tiestössä haasteita, ellei halua napata maastopyörää alleen ja suunnata tunturipoluille.

Matkatoimistojen kautta pystyy myös lähtemään valmisbussimatkoille, mutta myös monilla reittilinjoilla pääsee nauttimaan omatoimisista kiertomatkoista.

Risteillen ja lentäen

Lentäen matkustaminen voi rajoittaa paikanpäällä liikkumista, ellei kohteessa vuokraa autoa. Muun muassa Norwegian on avannut suoran reitin Helsingin ja Tromssan välille helpottamaan matkustamista.

Toisena vaihtoehtona on nauttia arktisesta risteilystä esimerkiksi Hurtigrutenilla, jolla pääset risteilemään pitkin Norjan rannikkoa valitsemallasi reitillä. Loistava reitti Pohjois-Norjaan tutustumiseksi on Kirkkoniemestä, Tromssan kautta Bergeniin. Matka pohjoiseen Lappiin ja siellä Kirkkoniemeen vaatii aikaa ja vaivaa, ellet ota käyttöösi matkanjärjestäjien palveluita. Ostamalla risteilypaketin saat varattua helposti myös lennot ja yhdistävät bussikuljetukset.

Risteilymatkustajana pääset helposti katsomaan vuonoja ja ihastelemaan vesiväyliä, jotka kulkevat korkeiden kallioiden halki. Kenties pohjoisen Norjan upeimmat maiseman löytyvät Lofoottien saariryhmältä, jotka sijaitsevat Tromssasta rannikkoa etelään päin risteillessä.

Majoitus

Majoitusvaihtoehdot pohjoisessa vaihtelevat kaupunkien hotelleista pienempien kylien yksinkertaisimpiin majoitusliikkeisiin sekä leirintäalueisiin ja vuokramökkeihin. Levähdyspaikoilla ja leirintäalueilla myös matkailuautot ja asuntovaunut ovat erittäin tavallinen näky.

Pohjois-Norjassa puhutaan jonkin verran suomea, mutta matkailijan kannattaa varautua siihen, että englantia tai ruotsia pääsee myös käyttämään.