Stavanger

Stavanger sijaitsee Norjan lounaisosassa merenrannan ja Gandsin vuonon välissä. Se on Norjan neljänneksi suurin kaupunki, jossa asuu tällä hetkellä noin 130 000 asukasta. Mannerosan lisäksi kaupunkiin kuuluu runsaasti saaria. Tämä idyllinen merenrantakaupunki on Rogalandin läänin pääkaupunki.

Stavanger on ollut virallinen kaupunki 1400- luvun alkupuolelta lähtien, joskin asutusta alueella on ollut jo satoja vuosia aiemmin. Stavangerissa oli jopa piispanistuin 1100- luvulla, mutta se siirrettiin myöhemmin Kristiansandiin.

Stavangerissa on runsaasti monenlaista teollisuutta kuten laivanrakennus-, metalli-, tekstiili- ja elintarviketeollisuutta ja kaupungin satama on yksi koko maan tärkeimmistä. Stavangerin taloudelliselle kehitykselle oli luonnollisesti erityisen merkittävää, kun Pohjanmeren öljyvarannot löydettiin 1960- luvulla. Kaupungissa sijaitsee monia öljy- yhtiöiden konttoreita kuten esimerkiksi Statoilin pääkonttori.

Stavangerin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti Vanhakaupunki (Vanha Stavanger), joka koostuu upeista valkoisista monikerroksisista puutaloista, jotka on rakennettu hyvin lähelle toisiaan. Kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu myös upea Stavangerin tuomiokirkko, joka on Norjan tuomiokirkoista vanhin. Kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa, ja se on valmistunut 1100- luvun alkupuolella. Kirkko paloi osittain 1270- luvun tulipalossa, ja sen romaaninen ulkomuoto sai korjaustöissä goottilaisia piirteitä. Tämänkin jälkeen kirkkoa on restauroitu useampaan kertaan, joskin sen ulkonäköä on viimeisillä korjauskerroilla pyritty palauttamaan mahdollisimman lähelle sen alkuperäistä ulkomuotoa. Stavangerissa vierailevan kannattaa pistäytyä myös merenkulku- ja öljymuseoissa.