Oslo

Oslo on Norjan suurin kaupunki ja samalla maan pääkaupunki. Vuonna 2015 Oslossa oli yli 647 500 asukasta, joista yli 28% oli ulkomaalaisia. Oslo sijaitsee Norjan eteläosassa lähellä Ruotsin rajaa. Se on yksi maailman kalleimmista kaupungeista.

Norjan pääkaupungilla on pitkä historia. Oslo on ollut olemassa jo noin tuhannen vuoden ajan, joskin sen nimi on vaihtunut pariin kertaan. Oslon perusti Harald Ankara noin vuonna 1050, mutta koska alueelta on löydetty arkeologisissa kaivauksissa noin vuodelta 1000 peräisin olevia kristittyjen hautoja, on kaupunki todennäköisesti todellisuudessa vieläkin vanhempi. Kaupunki tuhoutui tulipalossa 1620- luvulla, jonka jälkeen kuningas Kristian IV perusti sen uudelleen hieman eri kohtaan. Kaupunki sai nimekseen Christiania. 1800- luvun loppupuolella nimi muuttui Kristianiaksi ja vuodesta 1925 kaupunki on kantanut Oslo- nimeä.

Oslo sijaitsee Oslonvuonon pohjoispäässä, jossa vuono jakautuu kahtia siten, että toisella puolella on runsaasti vuoria ja kukkuloita. Alueella on lisäksi lukemattomia järviä ja saaria. Kaupunkia halkoo Akerselvajoki. Keskusta sijaitsee aivan merenrannan tuntumassa ja sen molemmilla puolilla on satama. Kaupunki on muihin pääkaupunkeihin verrattuna melko harvaan asuttu ja koko pääkaupunkialueen asukasluku on hiukan yli 1 545 000.

Oslossa liikkuminen on helppoa, sillä kaupunkialueella kulkee metro, raitiovaunuja, busseja ja paikallisjunia. Kaupungin kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Akershusin linna, Holmenkollen, Kuninkaallinen linna, tuomiokirkko, Vigelandin puisto sekä viikinkilaivamuseo.