Norjan luonto

June 27th, 2015

Norjan luonto on hyvin kaunis ja monimuotoinen. Se pitää sisällään merenrantoja, vuonoja, ylänköjä, metsiä ja suuria vuoristoja. Vaihtelevasta luonnosta johtuen vain hyvin pieni osa maan pinta-alasta on viljelykelpoista. Matkaajalle Norjan luonto tarjoaa puolestaan silmänkantamattomiin ihasteltavaa sekä paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia.

Pohjois-Norjan luonto on ihastuttavan eksoottinen, ja jäämeren rannoilla on lukuisia pieniä kalastajakyliä. Lofoottien saariryhmän luonto on niin ikään erikoista ja alueella nähdään tuon tuostakin esimerkiksi valaita. Pohjois-Norjan vesissä on todella runsaasti kalaa ja rantakallioita peittävät runsaat lunnijoukot. Vielä pohjoisempaan mentäessä saavutaan Huippuvuorten saarille, joita peittävät pitkälti jäätiköt ja lumi. Huippuvuorilla elää jopa jääkarhuja. Vielä Huippuvuoriltakin pohjoisempaan jatkettaessa päädytään lähelle Islantia Jan Mayen- saarelle, jossa sijaitsee Norjalle kuuluva, maailman pohjoisin tulivuori.

Norjan länsirannikon kauniit vuonot houkuttelevat vuosittain valtavan määrän turisteja alueelle. Näitä syviä, pitkiä ja kapeita merenlahtia ympäröivät korkeat vuoret, joilla kiemurtelee teitä jyrkkiin rinteisiin rakennettuihin kyliin. Vuonoalueilla vallitsee meri-ilmasto ja sen vuoksi alueella on usein hyvinkin sateista. Länsirannikon vuonoalueilla sijaitsee myös suuria kaupunkeja kuten Bergen ja Stavanger, joiden satamat ovat yksiä maan tärkeimmistä.

Pohjoisosastaan Norja on hyvin kaapea, mutta eteläosastaan maa levenee. Tämän leveämmän eteläosan keskivaiheilla sijaitsee tuntureita pienine kylineen, kirkasvetisine jokineen ja tuntureiden välisine laaksoineen. Eteläisen Norjan rannikolta löytyy jopa hiekkarantoja.