Norjalainen maastohiihto

June 25th, 2015

Norja on jo pitkään tunnettu ylivoimaisena maastohiihtomaiden kuninkaana. Maasta tulee toinen toistaan parempia hiihtäjiä tasaiseen tahtiin, eikä norjalaisille hiihtäjille tunnu löytyvän tarpeeksi kovia vastustajia mistään muusta maasta –paitsi silloin tällöin muista Pohjoismaista tai Puolasta. Norja tuntuu johtavan kaikkia maastohiihtotilastoja niin naisten kuin miestenkin kisoissa.

Kaikki muistavat 90- luvun lyömättömän maastohiihtotähden Bjørn Dæhlien –tietysti Norjasta. Hän voitti maastohiihdon maailmancupin jopa kuusi kertaa 90- luvun aikana sekä sprinttimaailmancupin kaksi kertaa. Bjørn Dæhlie on saanut seuraajakseen 2000- luvulla useita maanmiehiään kuten Petter Northugin ja Martin Johnsrud Sundbyn. Molemmilla miehillä on tilillään kaksi maailmancupin voittoa, joista kaksi viimeisintä Sundbylla. Vuonna 1986 syntyneellä Northugilla on lisäksi kaksi olympiamitalia ja hän on 13- kertainen maailmanmestari. Sundbylla on niin ikään kaksi olympiamitalia, ja MM- kisoista hän on saanut yhden kultaisen, yhden hopeisen ja yhden pronssisen mitalin uransa aikana.

Jos norjalaiset miehet ovat hiihdossa lyömättömiä, ei norjalaisista naisista voi sanoa sen vähempää. Puolalainen Justyna Kowalczyk lienee ainoa nainen, josta on viime vuosien aikana ollut vastusta Norjan naishiihtäjille. Vuonna 1980 syntynyt Marit Bjørgen on voittanut maastohiihdon maailmancupin uransa aikana yhteensä neljä kertaa. Tämän lisäksi hänellä on 14 MM- kultamitalia ja 10 olympiamitalia, joista kuusi on kultaisia. Bjørgen on näillä saavutuksilla yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä maastohiihtäjistä. Bjørgenin ei tarvitse seisoa kuitenkaan ainoana norjalaisnaisena palkintopalleilla, sillä vuonna 1988 syntynyt Therese Johaug on viimeaikoina hiihtänyt suoraan kärkisijoille myös. Johaugilla on nuoresta iästään huolimatta kolme olympiamitalia ja seitsemän MM- kultaa – eikä menestyksen hiipumisesta näy merkkejä.