Mitä löytyy napapiirin tuolta puolen?

July 24th, 2015

Pohjoiseen napapiiriin liittyy paljon kiehtovaa mytologiaa, kulttuuria, uskomuksia ja muita ilmiöitä. Alkaen joulupukista aina talviajan kaamokseen sekä toisaalta kesän yöttömiin öihin, jolloin aurinko ei laske. Revontulet ovat niinikään huikea taivaalla nähtävä valoilmiö, jonka esiintymistodennäköisyys kasvaa päiväntasaajalta kauemmaksi mentäessä ja ne ovat siten tyypillisiä juuri Lapissa napapiiriltä eteenpäin mentäessä.

503899-telemark

Napapiirin maantieteellinen sijainti merkitsee täysin poikkeuksellisia ilmastollisia ja geologisia olosuhteita, joita muualla maailmassa asuvat tuntuvat hämmästelevän loputtomasti. Kesäisin on suhteellisen lämmintä, mutta vuoden keskilämpötilat eivät nouse kovin korkeiksi. Talvella arktisissa oloissa napapiirin pohjoispuolella hytistään pahimmillaan 30-40 asteen pakkasissa.

Pohjoinen napapiiri kiertää maapallon pohjoisosaa tietyllä etäisyydellä pohjoisnavasta. Napapiirin sijainti on tarkalleen ottaen 66,5 astetta pohjoista leveyttä. Suomi on yksi kahdeksasta maailman maasta, joita pohjoinen napapiiri halkoo: Pohjoismaiden lisäksi napapiiri kulkee Venäjän, Kanadan ja Yhdysvaltojen alueella. Suomalaiset ylpeilevät napapiirillä ja sen pohjoispuolisista alueista eritoten joulupukillaan ja Lapin poikkeuksellisilla sääilmiöillä: revontulilla, pimeän ja valoisan vuodenajan vaihteluilla sekä upeilla luonnonnähtävyyksillä.1881373-natural-artic-cave

Kolme väkiluvultaan suurinta kaupunkia napapiirin pohjoispuolella ovat Venäjän Murmansk (yli 300 000 as.) ja Norlisk (n. 175 000 as.) sekä kolmanneksi suurimpana Tromssan kaupunki (71 000 as.) Norjassa. Rovaniemi on väkiluvultaan hieman Tromssaa pienempi noin 60 000:lla asukkaallaan. Pohjoismaissa ja Venäjällä Kuolan niemimaalla, napapiirin pohjoispuolisiin alueisiin tuovat oman erityispiirteensä saamelaiset ja saamelainen kulttuuri.

Elämyksiä ja nähtävää napapiiriltä pohjoiseen

Suomessa napapiirille on rakentunut kansainvälistä matkailutoimintaa erityisesti Rovaniemellä, jonka pohjoispuolella napapiiri kulkee. Rovaniemi onkin suurin kaupunki, joka sijaitsee näin lähellä napapiirin tuntumaa, eli alle 10 kilometrin päässä. Täällä sijaitsevat Joulupukin pajakylä, pukin pääpostikonttori, lukuisia matkamuistomyymälöitä ja ohjelmapalveluita. Pajakylästä voi saada myös napapiirin ylitystodistuksen, joka varmasti monia turisteja kiinnostaa. Napapiirillä on myös toinen joulun ja Joulupukin ympärille rakentunut nähtävyys, nimittäin Santa Park. Santa Park on tehty maan alle luolastoon ja siellä voi puolestaan alittaa napapiirin ja saada siitä napapiirin alitustodistuksen. Joulupukin Pajakylä ja Santa Park tarjoavat jouluteemasta huolimatta elämyksiä matkailijoille ja joulufaneille ympäri vuoden.

7107792-rovaniemi

Talviaikaan keskeisiä napapiirin ja muun Lapin elämysaktiviteetteja ovat moottorikelkkaretket ja -safarit. Retket vievät matkailijan syvälle metsiin ja erämaiden koskemattomaan luontoon. Moottorikelkkailun lisäksi suosittuja ovat koiravaljakkoajelut. Niitäkin voidaan järjestää muutaman tunnin tai useamman päivän mittaisina. Useamman päivän retkillä yövytään tyypillisesti tunnelmallisissa erämaakämpissä tai mökeissä. Moottorikelkkailu- ja koiravaljakkoretkiä järjestetään ainakin Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa.

Talvella napapiirin tuolla puolen tietenkin myös hiihdetään, lasketellaan sekä nautitaan muista talviurheilumahdollisuuksista Lumen tulo on pohjoisessa takuuvarmaa ja talviurheilukausi on siten huomattavasti pidempi kuin etelämpänä, missä joudutaan usein turvautumaan myös erilaisiin keinolumetusjärjestelyihin. Kesäisin pohjoinen luonto tarjoaa mitä upeimmat puitteet vaelluksille, kalasteluun, mökkeilyyn tunturin juurella ja muihin luontoelämyksiin.

Jäätävä pokeriturnaus napapiirin tuntumassa

Pohjoisessa nämä kunnon kylmät ja lumiset talvet mahdollistavat todelliset arktiset kokemukset, -elämykset ja tapahtumien järjestämisen. Yhtenä extreme-esimerkkinä voidaan pitää vuonna 2006 InterPoker.comin järjestämää Napapiirin pokeriturnausta (Arctic Circle Poker Tournament). Näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa järjestettävissä pokeriturnauksissa on tarkoituksena haastaa pelaajat myös olosuhteiden aiheuttamilla lisäpaineilla tai muilla yllättävillä asetelmilla, niin henkisesti kuin fyysisestikin koettelemaan rajojaan. Lajina toimi suosittu Texas Hold ’em, jonka säännöistä voit lukea netin pelisivustoilta.

poker

Tässä Kemissä järjestetyssä Extreme Poker Challenge -turnauksessa pelattiin ulkona keskellä hyytävän kylmää maaliskuuta. Pakkasta oli yli 20 astetta. Itse turnauksen pelipaikka sijaitsi meren jäällä. Turnauksen lopulta voittanut Robert Varkonyi kiri loppumetreille finaalikaksikkoon täysin altavastaajan asemista: Hän oli nimittäin huonon alkumenestyksen johdosta joutunut lunastamaan menetettyjä pelimerkkejään takaisin luopumalla takistaan ja pelasi jäätävän hyisessä ilmassa vain pelkkä t-paita päällään.

Finaalivaiheessa Varkonyi pelasi Suomen Juha Helppiä vastaan, jolla oli sentään vielä takki lämmikkeenään. Varkonyi koki olleensa lähes hypotermian partaalla, mutta pyrki pitämään itseään jotenkin lämpimänä hölkäten ympäri pelipaikkaa. Lopulta Varkonyi onnistui lyömään Helpin tämän kotikenttäedusta huolimatta, ja voittamaan pelaajia todella koetelleen, kirjaimellisesti jäätävän turnauksen. Muita extreme-pokeriturnauksia on järjestetty mm. Karibianmerellä uponneessa laivassa sekä Las Vegasin yllä lentäneessä lentokoneessa.