Kristiansand

Kristiansand on Norjan kuudenneksi suurin kaupunki, jossa asuu lähes 85 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee Norjan eteläkärjessä noin 300:n kilometrin päässä Oslosta. Se on Länsi-Agderin läänin pääkaupunki. Kristiansandin satama on yksi Norjan tärkeimmistä satamista ja runsaan tavaraliikenteen lisäksi kaupungin satamassa liikkuu paljon myös autolauttoja.

Kristiansandin kaupunki perustettiin vuonna 1641, ja se tunnettiin alkujaan nimellä Christianssand. Kaupungin perusti tuonaikaisen Tanska-Norjan kuningas Kristian IV, joka rakennutti myös Christiansholmin linnakkeen suojaamaan Kristiansandia. Kaupungin keskustan rakenne poikkeaa huomattavasti muista Norjalaisista kaupungeista, ja tähän ruutukaavamaiseen rakenteeseen viittaa myös keskustasta käytettävä lempinimi Kvadraturen.

Kristiansandin elinkeinoelämä pitää sisällään monenlaista tuotantoa. Kaupungissa on muun muassa öljynporauslaitteiden klusteri, nikkelijalostamo ja aurinkoenergian käyttöön tarvittavia materiaaleja valmistavaa teollisuutta. Kristiansandissa on myös 1800- luvun puolivälistä saakka toiminnassa ollut Christianssands Bryggeri- niminen panimo, jossa valmistetaan sekä olutta että virvoitusjuomia.

Kristiansandin keskustassa on paljon kauniita vanhoja rakennuksia. Kaupunkikuvaa hallitsee 1800- luvun loppupuolella rakennettu uusgoottilaistyylinen tuomiokirkko, jonka torni kohoaa 70 metrin korkeuteen. Posebyen on niin ikään historiallinen nähtävyys. Tämä keskustan alue koostuu 1800- luvun lopulla rakennetuista vanhoista puutaloista, jotka luovat tähän kaupunginosaan uskomattoman idyllisen tunnelman. Kaupungissa vieraillessaan kannattaa käydä myös muun muassa Strandpromenadenilla. Modernimmasta arkkitehtuurista kiinnostuneen matkailijan kannattaa tutustua myös teatteri- ja konserttitalo Kildeniin. Lapsiperheiden suosituimpiin vierailukohteisiin kuuluu ehdottomasti Kristiansandin eläintarha, joka houkuttelee luokseen vuosittain yli 500 000 kävijää.