Bergen

Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee maan länsirannikolla Hordalandin läänissä. Kaupungin väkiluku on noin 272 000, mikä tekee siitä koko Pohjoismaiden kahdeksanneksi suurimman kaupungin. Kaupungin satama on tavarankuljetusmäärältään koko Pohjoismaiden suurin tavaraliikennesatama. Koska Bergen sijaitsee Skandien länsipuolella aivan merenrannassa, siellä sataa hyvin usein; vain keskimäärin joka kolmas päivä on sateeton.

Kuten useimmat muutkin Norjan etelärannikon suuret kaupungit, myös Bergen on perustettu hieman vuoden 1000 jälkeen. Trondheimin jälkeen Bergen oli jopa Norjan pääkaupunkina kunnes pääkaupungiksi muutettiin Oslo. Bergen oli jo varhain maan tärkein kauppakeskus, mutta valitettavasti sekin on historian saatossa kokenut useita tuhoisia tulipaloja. Viimeisin suurista tulipaloista syttyi vuonna 1916. Tulipalojen ja niiden leviämisen uhka huomioitiin myös kaupunkisuunnittelussa; Bergenissä on edelleen runsaasti leveitä katuja sekä aukioita.

Bergenin kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa Unescon maailmanperintöluettelossakin oleva puinen vanhakaupunki Bryggen, joka on alun perin saksalaisten Hansakauppiaiden 1300- luvulla perustama siirtokunta. Vaijerikäyttöistä rautatietä pääsee lähes 400m korkealle Floyen- vuorelle ihastelemaan kaupunkia näköalatasanteelta. Turisteja houkuttelevat myös vanhan kauppakaupungin historiaa valaisevat museot kuten Hansa- ja merenkulkumuseo sekä Torgallmenningen- kävelykatu. Toki Bergenistä löytyy myös upeita historiallisia rakennuksia, kuten 1100- luvulta peräisin oleva Mariankirkko. Kaupungissa on myös muita näkemisen arvoisia vanhoja kirkkorakennuksia kuten uusgoottilainen Johanneksenkirkko, Bergenin tuomiokirkko ja vuodelta 1150 peräisin oleva, joskin 1990- luvun tuhopolton jälkeen tarkasti uudelleen rakennettu, Fantoftin sauvakirkko.